Cirkulært sommerhus

Et lille rundt hus på en lille rund grund.

På Sydals ligger et særligt sommerhusområde, hvor alle udstykningerne er runde og pladsen imellem fungerer som fælles rekreativt område.

Bygherre ville have et firkantet hus, men en forside og en bagside på en cirkulær grund ville være modstridende og ville gøre en stor del af haven ubrugelig.

Derfor skabte grundens udformning, udsigten til Høruphav og bygherres ønske om at leve et sted mellem inde og ude den inspirationskilde til at udvikle et helt nyt koncept for sommerhuset. CIRKELHUSET.

Konceptet (se illustrationsfilm nedenfor)

Når en cirkulær træskive tørrer, flækker træet i linjer fra kanten ind mod midten af skiven. Det skaber rum i cirklen, som blev inspirationen til det cirkulære sommerhus.

6 rum med en vinkel på 60 grader har vægge og vinduer placeret som markeringer af årringene i en træskive. Det skaber rum og nicher til at kunne nyde udsigten hele vejen rundt fra hvert et rum.

Husets midte er badeværelset. Bygget i mursten, bliver badeværelset husets hjerte, som både kan optage og afgive varme og fugt.

Det flade cirkulære tag giver overdækkede terrasser til både morgen- og aftensol, og pergola med klatreplanter, der slynger sig op mod himlen, skaber en flydende overgang mellem inde og det åbne haverum.

Filosofien: Reduce  – reuse – recycle

Materialer til byggeriet og indretningen af huset er videst muligt genbrug, lokalt eller håndbygget.

Badeværelset er opført i genbrugssten fra Petersen Tegl, Køkkenskuffer, håndvaske, blandingsbatterier, dørhåndtag, lamper og interiør er alt sammen genbrug.

Byggeriet udføres af lokale håndværkere med eget savværk, og al fast interiør fremstilles af lokale snedkere med eget møbelsnedkeri. Træbeklædning i gæsteværelse og indbygget træinteriør er bygge i lokalt træ der har groet på Als.

Alt i huset er derfor genbrug, eller kan genbruges. Og på den måde lever det lille hus på 96 m2 op til arkitekt og bygherres ønske om at bygge efter filosofien: Reduce – Reuse – Recycle.

Det cirkulære hus nærmest vokser ud af grundens form og bliver til det et sommerhus, der genbruger naturens egen opdeling som sin egen plantegning.

På Sydals ligger et særligt sommerhusområde, hvor alle udstykningerne er runde og pladsen imellem fungerer som fælles rekreativt område.

Bygherre ville have et firkantet hus, men en forside og en bagside på en cirkulær grund ville være modstridende og give en kold nordside af huset.

 

Når en træskive tørrer

Når en cirkulær træskive tørrer, flækker træet i linjer fra kanten ind mod midten af skiven. Det skaber rum i cirklen, som blev inspirationen til det cirkulære sommerhus.

6 rum med en vinkel på 60 grader har vægge og vinduer placeret som markeringer af årringene i en træskive. Det skaber rum og nicher til at kunne nyde udsigten hele vejen rundt fra hvert et rum.

Husets midte er badeværelset. Bygget i mursten, bliver badeværelset husets hjerte, som både kan optage og afgive varme og fugt.

Det flade cirkulære tag giver overdækkede terrasser til både morgen- og aftensol, og pergola med klatreplanter, der slynger sig op mod himlen, skaber en flydende overgang mellem inde og det åbne haverum.

 

Filosofien: Reduce  – reuse – recycle

Alle materialer til byggeriet og indretningen af huset er enten genbrug, lokalt eller håndbygget. Fra genbrugsstenene i badeværelset, håndvask, blandingsbatteri og dørhåndtag til det lokale træ groet på Als, der beklæder væggene indvendigt.

Byggeriet udføres af lokale håndværkere med eget savværk, og alle møbler fremstilles af lokale snedkere med eget møbelsnedkeri.

Alt i huset er derfor genbrug, eller kan genbruges. Og på den måde lever det lille hus på 96 m2 op til bygherres ønske om at bygge efter filosofien: Reduce – Reuse – Recycle.

Det cirkulære hus , nærmest vokser ud af grundens form og bliver til det et sommerhus, der genbrugte naturens egen opdeling som sin egen plantegning.

 

Boligen er tegnet af:  Arkitekt Karina Søgaard

Projekteret af: SIB A/S, der forstår projektets ide og bæredygtighed.

Størrelse

96 m2 bolig
41m2 overdækkede terrasser
11 m2 Pergola
20 m2 Anneks / skur

Lokation

Lundvej, Sydals,

Hørup Hav

Opførelsesår

2021

Entreprenør

Materialevalg

Facadematerialer

Facade beklædning

Listebeklædning i lokalt træ

Isoleringsmateriale

Træfiberisolering